Viisi ominaisuutta, jotka tekevät sinusta paremman tennispelaajan
Ilman sopivia varusteita tennistä on vaikea pelata - mutta varusteet yksinään eivät määrittele pelityyliäsi tai sitä, millainen pelaaja sinusta on tulossa. Tässä blogikirjoituksessa esittelemme muutamia ominaisuuksia, jotka auttavat määrittelemään pelityylisi, ja annamme esimerkkejä siitä, miten voit kehittää näitä ominaisuuksia eteenpäin.
Tennis on sosiaalinen laji, joka sopii kaikille tasosta, sukupuolesta, iästä, etnisestä taustasta tai kuntotasosta riippumatta!
Joten olitpa sitten lapsi, aikuinen, kokenut pelaaja tai kuntoilija, tennis on urheilulaji, jota voit pelata ystäviesi ja/tai perheesi kanssa.
Aloittaminen voi kuitenkin olla hankalaa, jos sinulla ei aloittelijana ole pienintäkään aavistustakaan siitä, mistä käytännössä aloittaa. Saatat myös olla epävarma siitä, mitä muita varusteita ilmeisen tennismailan lisäksi tarvitaan.
Joten miljoonan dollarin kysymys on, mitä tarkalleen ottaen tarvitaan, jos haluat tulla paremmaksi tennispelaajaksi?
Tämä postaus ei siis koske vain tennismailoja, -palloja ja muita -varusteita.
Käsittelemme toki myös varusteita, joita esittelemme tarkemmin myös muissa yhteyksissä. Vaikka varusteet ovat käytännössä tärkein asia ja välttämättömyys, jotta voit aloittaa tenniksen pelaamisen, on myös monia muita asioita, jotka vaikuttavat vähintään yhtä paljon!
Tästä tenniskassista löydät viisi ominaisuutta, joiden avulla opit nauttimaan ajastasi tenniskentällä ja jotka tekevät tenniskokemuksestasi entistä paremman!
1) Oikeaoppiset varusteet
Ensinnäkin varusteet ja sanonta ”Älä koskaan pihistele laadukkaista varusteista”. Tämä ei luultavasti ole ensimmäinen kerta, kun kuulet tämän ohjeen, eikä myöskään viimeinen.
On tärkeää, että sinulla on tennispelaajana sinulle ja pelityypillesi sopiva tennismaila. Jos olet epävarma siitä, mikä tennismaila sopii sinulle, voit aina lukea oppaan: ”Suuri tennismailaopas: Miten valita oikea tennismaila”. Tässä postauksessa käymme läpi kaiken tasosta kahvan kokoon sekä tennismailan painosta ja pään koosta jousitukseen, jotka kaikki ovat elementtejä, jotka kannattaa ottaa huomioon valitessasi seuraavaa tennismailaa.
Tennismailan lisäksi sinun tulee hankkia myös sopivat tenniskengät. Tenniskenkiä on saatavana useilla eri toiminnoilla ja ne sopivat erilaisille pinnoille. Siksi ei ole väliä, pelaatko Adidas Special -kengissä vai erityisesti tennikseen kehitetyissä kengissä.
Jos olet epävarma siitä, mitkä tenniskengät hankkisit, suosittelemme lukemaan erityisesti tenniskenkiä käsittelevän blogikirjoituksen, joka selittää myös erityisesti tennikseen suunniteltujen kenkien edut; ”Vältä juoksukenkiä tenniskentällä: Tämän takia kannattaa pelata tenniskengissä”.
Jotta voit ottaa tennisvarusteesi mukaasi pelikentälle, on sinulla luonnollisesti oltava myös tenniskassi. Tenniskasseissa on erilaisia toimintoja, eikä erityisesti suunniteltu laukku ole sama asia kuin tavallinen reppu.
Tennismailojen, -kenkien ja -kassien lisäksi tarjolla on myös paljon muita lisävarusteita, kuten gripit, juomapullot, tennispallot jne., jotka auttavat viimeistelemään ja optimoimaan suorituskykysi.
”Opas: Näin valitset sopivan tennispallon” auttaa sinua tekemään oikean valinnan, jotta saat tarpeisiisi sopivan pallon.
Yllä käsittelimme tärkeitä käytännön varusteita, mutta listallamme on vielä neljä ominaisuutta, jotka auttavat lisäämään sekä pelinautintoa että myös suorituskykyäsi pelaajana!
2) Itseluottamus luo tuloksia
Itseluottamus on tärkeä tekijä, jos haluat menestyä. Itseluottamus voi kuitenkin joskus tuntua vaikealta, sillä aloittelijana joudut säännöllisesti tilanteisiin, joissa päädyt epäilemään omia kykyjäsi.
Sillä ei ole väliä, tapahtuuko se normaalissa arjessasi vai tenniskentällä. Jos haluat jotain elämältä, on tärkeää, että uskot itseesi, vaikka asiat eivät aina menisi suunnitelmien mukaan.
Urheilussa ja varsinkin tenniskentällä itseensä uskominen on äärimmäisen tärkeää suorituksen kannalta niin treeneissä kuin peleissä.
Kuulostaa hyvin yksinkertaiselta ”vain” uskoa itseensä enemmän, mutta voit itse asiassa myös kehittää itseluottamustasi monella tapaa.
Harjoitus tekee mestarin! Tämä koskee myös itseluottamustasi. Mitä enemmän treenaat käsityöskentelyäsi, nopeita käännöksiä, lyöntejäsi ja peliäsi yleensä, sitä paremmaksi tulet. Tunnet itsesi lopulta itsevarmemmaksi tennismailasi kanssa pelikentällä.
Jos haluat pelata korkealla tasolla, hyödyt todennäköisesti myös urheilupsykologista, joka voi auttaa sinua löytämään stressipisteesi ja kehittämään henkisiä taitojasi, jotta negatiiviset ajatukset eivät vaikuta peliisi. Tällä tavalla voit parantaa suorituskykyäsi ja vähentää virheitä kentällä.
Minkä lähestymistavan valitsetkin, hyödyt siitä, että lähestyt asiaa avoimin ja positiivisin mielin. Loppujen lopuksi kukaan ei kuitenkaan ole täydellinen, edes tenniskentällä, ja erehtyminen on inhimillistä. Älä anna sen lannistaa!
Usko itseesi, niin hyvinä kuin huonoina aikoina, sekä tenniskentällä että sen ulkopuolella.
3) Jatka treenausta – ja rakenna kestävyyttä
Kestävyys ja kunto kulkevat usein käsi kädessä, mutta hyvän kunnon ja kestävyyden ylläpitäminen voi olla haastavaa. Jos et ole aiemmin treenannut paljon, haasteena voi olla myös aloitus.
Mitkä harjoitukset ja menetelmät ovat siis itse asiassa tehokkaimpia, kun halutaan luoda lisää kestävyyttä tennikseen? Hienoa tässä on se, että sinun ei tarvitse olla tenniskentällä jatkuvasti treenataksesi kuntoasi ja kestävyyttäsi.
Kotitreeneistä on tullut erittäin suosittuja kuluneiden vuosien aikana koronapandemian takia, ja siksi netistä löytyy runsaasti erilaisia treenejä inspiraatioksi.
Treenien sopivuus on yksilöllistä, joten voi olla kokeilematta vaikea tietää, millaiset treenit sopivat juuri sinulle parhaiten.
Tärkeintä on, että olet sinnikäs ja johdonmukainen treeneissäsi. Usein myös nopea, intensiivinen noin 10-15 minuutin treeni riittää. Tärkeintä on, että treenit tehdään vähintään 3-4 kertaa viikossa, jos halutaan näkyviä tuloksia.
Henkilökohtainen valmentaja voi olla hyvä idea heille, jotka haluavat päästä vauhtiin ja joiden on vaikea treenata kotona. Personal trainer voi auttaa sinua löytämään hyviä, tasollesi sopivia treenejä, jotka luovat lopulta myös hyviä tuloksia tenniksessä.
Helpompana vaihtoehtona voit myös aina mennä vain kävelylle raittiiseen ilmaan, kun sinulla on siihen aikaa ja innostusta.
Muista, että mitä tahansa teetkin parantaaksesi kuntoasi ja kestävyyttäsi, pienikin ponnistelu on AINA parempi kuin ei mitään. Tärkeintä on, että SINÄ tunnet, että lihaksesi toimivat, hengästyt ja syke nousee!
Joten ota tennismaila käteesi, sillä vain pelaamalla kehityt ja olet skarpeimmillasi, kun seuraavan kerran lähdet pelaamaan tennistä.
4) Keskittyminen on fokusta ja fokus vaatii keskittymistä
Kestävyyslajeissa on monia tapoja treenata keskittymistäsi ja fokustasi. Tätä kutsutaan keskittymistyyliksi.
Tyylejä on yleensä kaksi: On assosiatiivista tyyliä ja dissosiatiivista tyyliä.
Assosiatiivinen tyyli tarkoittaa sitä, että menet sisälle omaan itseesi. Tämä näkyy usein maratonjuoksijoilla, jotka pystyvät tuntemaan, onko heidän pulssinsa sellainen kuin sen pitäisi olla, hallitsevatko he hengityksensä, onko heillä kipuja jne.
Dissosiatiivinen tyyli tarkoittaa, että katkaiset yhteyden itseesi esim. hyräilemällä laulua päässäsi.
Tutkimukset osoittavat, että parhaimmilla urheilijoilla on assosiatiivinen tyyli.
Mutta mihin sinä voit käyttää sitä?
Haluamme kertoa, että kaikentasoiset ihmiset voivat todella hyötyä tästä tiedosta. Niin kannattaa tehdä, jos haluat kehittyä lajissasi, siinä olemisessa ja tarkkaavaisuudessasi, kuten maailman parhaat urheilijat tekevät.
Tunne kehosi, huomioi pulssi ja hengitys ja havainnoi, pystytkö antamaan kaikkesi.
Vahva keskittyminen treeniin luo keskittymiskykyä, fokusta ja energiaa sekä tulevissa treeneissä että ottelutilanteissa tenniskentällä.
Meditaatio voi auttaa parantamaan keskittymiskykyäsi. Pohjimmiltaan käsittelet stressiä ja stressaavia tilanteita paremmin, kun opit ajan myötä kohdistamaan huomiosi siihen, mitä tapahtuu tässä ja nyt. Kykysi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan vahvistuu ja pidät paremmin pääsi kylmänä stressaavissa tilanteissa.
Uudelleenfokusointi on yksinkertainen harjoitus, jonka voit tehdä melkein mihin aikaan päivästä tahansa ja missä tahansa. Käytännössä kyse on esineen ottamisesta käsiisi, se voi olla esim. koru, muki, tennismaila, sulkapallo, tennispallo, padelmaila tai jotakin ihan muuta. Suuntaa kaikki huomiosi valitsemaasi kohteeseen.
Kun jokin toinen ajatus häiritsee sinua, rekisteröi se ja suuntaa sitten heti mutta rauhallisesti ajatuksesi takaisin valitsemaasi kohteeseen. Tämän harjoituksen avulla voit oppia löytämään fokuksen tahdonvoimalla.
Vaihtoehtoisesti voit myös harjoitella keskittymistäsi pitämällä tennismailaa huonommassa kädessäsi muutaman minuutin ajan ja vaihtamalla sitten takaisin.
Malliharjoittelussa ennakoidaan, mitä häiriöitä kohtaat otteluissasi/kilpailuissasi. Altista itsesi tällaiselle häiriötekijälle harjoituksen aikana, jotta totut siihen vähitellen ja voit keskittyä, vaikka olisit alttiina sille.
Esimerkkinä voisi olla esimerkiksi meluhaitta. Tällöin kannattaa esimerkiksi treenata kova treenimusiikki kuulokkeissasi.
Treenin fokusvuorot tarkoittaa sitä, että vaihdat yllä olevien tekniikoiden ja harjoitusten välillä, jolloin sinusta tulee eri asioihin keskittymisen mestari. Kokeile muuttaa harjoitusten järjestystä ja haasta itsesi tekemällä ne samalla kun olet esim. lenkillä.
5) Ruokavalion ja unen puute voi tulla kalliiksi:
Ruokavalio ja uni ovat periaatteessa polttoaineitasi, ja tarvitset paljon polttoainetta pelatessasi tennistä. Kyse ei ole vain salaatin ja vähäkalorisen ruoan syömisestä, eikä vain 8-10 tunnin päivittäisestä unesta. Kyse on myös laadukkaasta unesta ja monipuolisesta ruuasta – mutta sen varmaan tiesitkin jo! Tästä löydät neljä lyhyttä faktaa siitä, mitä ruokavalio ja uni todella merkitsevät.
Uni on yksi tärkeimmistä tekijöistä palautumisen kannalta. Meditointi voi auttaa sinua vähentämään ajatustesi harhailua ennen nukkumaanmenoa, mikä johtaa parempaan ja levollisempaan yöuneen.
Jos saat levolliset yöunet, uni vahvistaa immuunijärjestelmääsi ja luo sinulle korkeammat energiatasot päivällä ja siten myös tenniskentällä.
Jos et nuku öisin hyvin, se voi myös vaikuttaa energian kulutukseen negatiivisesti. Tämä johtuu siitä, että kehosi palautuu nukkuessasi ja jos unesi keskeytyy säännöllisesti, se vaikuttaa kehosi luonnollisiin toimintoihin, joten poltat vähemmän kaloreita nukkuessasi.
Jos syöt päivän aikana monipuolisia aterioita, kehosi on helpompi rentoutua, kun tarvitset unta. Jos kuitenkin päätät syödä runsaan, rasvaisen aterian juuri ennen nukkumaanmenoa, kehosi on paljon vaikeampi rauhoittua. Se voi viime kädessä vaikuttaa energiatasoosi seuraavana päivänä.
Jos et saa kunnon yöunia, kehosi kehittää epätasapainon, mikä vaikuttaa negatiivisesti stressitasoosi. Epätasapaino kehossa voi johtaa stressiin, joka vie energiatasojasi ja palautumistasi negatiiviseen suuntaan.
Tämä voi johtaa painonnousuun. Loppujen lopuksi se voi vaikuttaa myös suorituskykyysi ja tuloksiisi tenniskentällä.
On olemassa monia parametreja, joita voit säätää ruokavaliossasi ja unessasi ja joilla voi olla positiivinen vaikutus suorituskykyysi tenniksessä. On kuitenkin tärkeää mainita, ettei ole olemassa absoluuttista oikeaa tai väärää.
Tärkeintä on pitää mielessä, että hyvä tennismaila, hyvät tennispallot ja yleisesti hyvät varusteet eivät yksinään riitä, jos haluat kehittyä tenniksessä seuraavalle tasolle.
Kyse on kaiken tekemisestä kohtuudella, ja jos vain hieman ajattelet, mitä syöt ja nukutko tarpeeksi, olet jo matkalla oikeaan suuntaan!
High five ja tennisterveisin
Mikkel
Onko sinulla kysyttävää?
Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua liittyen tennis?
Soita meille numeroon . Odotamme soittoasi tai sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@tennisxpert.fi